Waarom

Roos Vonk

In onze wereld hebben dieren geen rechten. Maar ménsen die van dieren houden: die hebben wél rechten! Veel van hen lijden door dierenleed en voelen zich ‘prisoners of compassion’, zoals treffend beschreven door Charlotte Mutsaers in haar roman Koetsier Herfst: “Dat waarachtig medelijden, medelijden dat je hart doorklieft, je domweg overkomt. Zoals alles wat ons werkelijk raakt. Omdat het geen keuze is maar een overval. En na die overval beland je in de gevangenis.”

Animal People Alliance is een community van dierenvrienden waarin ónze gevoelens centraal staan; het is dus niet bedoeld voor acties en petities om dieren te redden, ook al staan we daar natuurlijk wel achter. We vermijden sowieso nare berichten over dierenleed: veel van onze volgers hebben daar nu juist moeite mee.

Iedereen die weleens verdrietig of boos wordt bij het zien van dierenleed of misstanden met dieren, kan zich aansluiten. Ook iedereen die normaliter probeert om zich af te sluiten voor nare berichten over dieren en er maar liever niet aan te denken, omdat het te pijnlijk is. Je hoeft geen vegetariër te zijn; je kunt ook iemand zijn die graag diervriendelijk zou willen eten, maar vindt dat dat eerst een stuk makkelijker en toegankelijker gemaakt moet worden; dat diervriendelijk eten (en andere producten) makkelijker beschikbaar moeten zijn, en even betaalbaar als kiloknallers.

We zijn niet gebonden aan een politieke richting: mensen van alle partijen kunnen zich bij ons aansluiten. Dat geldt ook voor levensbeschouwingen en religies – met dien verstande dat levensbeschouwingen waarin het dier op aarde is ten behoeve van de mens, zich niet laten rijmen met de uitgangspunten van onze community.

 

Animal People Power

Roos Vonk

Waarom deze groep? Misschien herken je dit: door internet en sociale media zien we steeds vaker hoeveel ellende dieren ondergaan door de mens. Wij, mensen die dit aan het hart gaat, staan telkens weer voor een dilemma. Enerzijds willen we ons ervan afsluiten omdat het pijn doet, anderzijds vinden we dat het niet genegeerd mag worden omdat er dan niets verandert. Maar anderen zeggen vaak "het zijn maar dieren" of "doe niet zo sentimenteel/ emotioneel over een dier". 

Ik heb iets bedacht wat we misschien kunnen doen om een sterkere vuist te maken tegen dat laatste argument. Zelfs al zijn het "maar" dieren (ik vind dat niet, ik voel niet anders voor een dier dan voor een mens), wij zijn mensen! Wij zijn met velen en wij lijden als dieren lijden. Wij moeten voor onszelf opkomen.

Het klinkt raar omdat we de dieren willen helpen, we doen het niet voor onszelf. Maar in de ogen van veel mensen moeten ónze gevoelens serieuzer genomen worden dan die van dieren. Denk maar aan godsdienstige mensen, die worden ook serieus genomen. Denk bv. aan ritueel slachten, dat mag nog steeds vanwege de gevoelens van die mensen. Hun gevoelens zijn belangrijker dan een dier. Maar niet belangrijker dan ónze gevoelens!

Zo zit de wereld helaas in elkaar en misschien moeten we daar meer gebruik van maken: niet alleen voor de dieren opkomen, maar ook voor onszelf. Ik kan het gewoon niet meer aanzien, het dierenleed overal, en ik kan ook niet verdragen dat we ons ervan moeten afwenden om onszelf te beschermen. Daarom wil ik een 'beweging' starten voor mensen die er net zo over denken. Om een begin te maken ben ik deze groep gestart.

Over de naam Animal People Alliance:

  • Het is een internationale naam, dat is belangrijk want overal ter wereld zijn mensen die hetzelfde ervaren als wij.
  • Animal People: we zijn 'dierenmensen', mensen die zich met dieren verbonden voelen en niet discrimineren naar soort; we zijn allemaal dieren, de mens is niet beter, hoger of belangrijker dan andere soorten.
  • Alliance: er is een verbond tussen mens en dier, maar het woord Alliance verwijst ook naar een verbond van dierenvrienden en -medestanders: bondgenoten. Het drukt uit dat we gezamenlijk strijden (vgl. Geallieerden). We gaan niet zielig zitten doen, we gaan voor onszelf opkomen.

Het motto is: Power to the compassionate (vgl. Black Power of Women's Liberation). Een emancipatiebeweging van dierenvrienden. We willen geen prisoners of compassion meer zijn maar verspreiders van compassie: mensen voor wie betrokkenheid en empathie niet ophoudt bij de eigen familie, het eigen volk, het eigen ras, of de eigen soort.